Ajwar, czyli pasta z pieczonej papryki, cukinii i bakłażana

Dla wszystkich wielbicieli lekko pikantnych posiłków i dodatków postanowiłam przygotować pastę ajwar, której korzenie wywodzą się z Bałkanów. Ja pierwszy raz miałam okazję jej skosztować w Chorwacji i od razu zdobyła moje serce 🙂 Jest to pyszna, wyrazista i gęsta pasta z grillowanej (lub pieczonej) papryki, cukinii i bakłażana, z dodatkiem pomidorów i chilli. Smakuje na prawdę wyśmienicie na kanapkach lub jako dodatek do sosów i mięs.

Składniki:

  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki chilli (świeże lub suszone)
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego/ryżowego)
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka,chilli

Przygotowanie:

Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy na pół. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i wraz z cukinią i bakłażanem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut (ustaw funkcję grill jeśli masz taką możliwość). Paprykę układamy skórką do góry, pozostałe warzywa układamy miąższem ku górze. W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obieramy czosnek. Kiedy warzywa w piekarniku zmiękną i nabiorą rumianego koloru, należny je wyjąć i obrać ze skórki. Jeśli skórka nie będzie lekko odchodziła od papryki, przełóż ją do naczynia i przykryj na 15-20 minut woreczkiem foliowym-po tym czasie skórka odejdzie bez problemu. Wszystkie warzywa (pieczone i surowe) przekładamy do garnka i porządnie miksujemy. Dodajemy przyprawy. Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy gaz i dodajemy odrobinę oliwy. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze około godziny, tak aby pasta pięknie zgęstniała. Mieszamy od czasu do czasu. Po godzinie pasta będzie gotowa. Podawaj w towarzystwie ulubionych ziół.

Dobar tek , czyli smacznego) ! 🙂

IMG_20150521_20381420150522_091317