Bardzo czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Z okazji weekendu postanowiłam zrobić coś słodkiego. Miałam dylemat, bo słodycze bardzo lubię, a niestety powinnam je ograniczać ze względu na wagę. Dlatego tym razem postanowiłam upiec coś, co świetnie smakuje, a zawiera niewiele kalorii. Decyzja padła na czekoladowiec z czerwonej fasoli z dodatkiem banana i wiórków kokosowych. Do ciasta nie dodałam ani grama mąki i cukru zatem jest bardzo dietetyczne. Co więcej jest bardzo sycące, wystarczy 1 porcja aby zaspokoić swój głód na słodycze. Świetnie smakuje z malinami.

1 porcja to zaledwie 80 kcal:)

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli po odsączeniu (niecałe 2 puszki)
  • 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości 74 %  kakao)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 3 jaja
  • 2-3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2-3 garstki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/2 łyżeczki zapachu pomarańczowego

Przygotowanie:

Jest to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów jakie znam 🙂

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Fasolę odsączamy i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy miksować wszystkie składniki na ciasto. Do fasoli dodajemy jaja, kakao, rozpuszczoną czekoladę, pokrojonego banana, sodę i całość miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Lekko mieszamy. Przekładamy do formy do pieczenia. Ja używam silikonowej keksówki, jeśli posiadasz inną, to wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 20 minut w zamkniętym piekarniku.

Podajemy np. z malinami.

Pozdrawiam i życzę słodkiej niedzieli !

IMG_20150517_110520