Bardzo czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli
Z okazji weekendu postanowiłam zrobić coś słodkiego. Miałam dylemat, bo słodycze bardzo lubię, a niestety powinnam je ograniczać ze względu na wagę. Dlatego tym razem postanowiłam upiec coś, co świetnie smakuje, a zawiera niewiele kalorii. Decyzja padła na czekoladowiec z czerwonej fasoli z dodatkiem banana i wiórków kokosowych. Do ciasta nie dodałam ani grama mąki i cukru zatem jest bardzo dietetyczne. Co więcej jest bardzo sycące, wystarczy 1 porcja aby zaspokoić swój głód na słodycze. Świetnie smakuje z malinami.
1 porcja to zaledwie 80 kcal:)
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli po odsączeniu (niecałe 2 puszki)
- 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości 74 % kakao)
- 2 łyżki kakao
- 1 banan
- 3 jaja
- 2-3 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2-3 garstki skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zapachu pomarańczowego
Przygotowanie:
Jest to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów jakie znam 🙂
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Fasolę odsączamy i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy miksować wszystkie składniki na ciasto. Do fasoli dodajemy jaja, kakao, rozpuszczoną czekoladę, pokrojonego banana, sodę i całość miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Lekko mieszamy. Przekładamy do formy do pieczenia. Ja używam silikonowej keksówki, jeśli posiadasz inną, to wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 20 minut w zamkniętym piekarniku.
Podajemy np. z malinami.
Pozdrawiam i życzę słodkiej niedzieli !