Chilli con carne z czerwoną fasolą

Od dłuższego już czasu „chodziło” za mną pikantne danie. Wiem, że jest gorąco, ba! wręcz upalnie, ale ja nie mogłam się powstrzymać. Chęć zjedzenia czegoś pikantnego nie odpuściła, pomimo aury na zewnątrz, i dlatego pokusiłam się o przygotowanie chilli z kurczakiem, czerwoną fasolą i innymi warzywkami. Wyszło doskonale, mimo wszystko jest lekkie i aromatyczne 🙂 Pamiętajmy, że pikantne potrawy usprawniają proces spalania tkanki tłuszczowej i wspomagają przemianę materii. Fajnie jest połączyć przyjemne z pożytecznym 🙂

Składniki:

  • 400-500 g piersi z kury
  • Włoszczyzna do przygotowaniu rosołu (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kilka kawałków pora, natka pietruszki)
  • 3 papryki (kolorowe)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 ząbek czosnku
  • Olej kokosowy
  • Przyprawy (sól, pieprz ziołowy,papryka słodka, chilli w proszku, zioła prowansalskie i toskańskie)
  • Ryż brązowy lub dziki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obrane piersi z kurczaka zalewamy zimną wodą (około 2,5- 3 l), gotujemy. Po około 20 min. dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie bulion jest już gotowy. Warzywa wyjmujemy. Doprawiamy ugotowaną pierś i lekko podsmażamy ją w olejku kokosowym wraz z wyciśniętym z czosnkiem. Do bulionu dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę oraz papryki. Gotujemy około 1/2 godziny. Następnie dodajemy wcześniej podsmażoną pierś , pomidory wraz z sosem pomidorowym i kukurydzę. Gotujemy kolejne 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.

Chilli świetnie smakuje w towarzystwie brązowego ryżu lub fajnego orientalnego chlebka (na przykład takiego: http://fitnessjasmaku.pl/cieciorkowe-pieczywo-czyli-zdrowy-chlebek-roti/), ale równie dobrze sprawdza się jako samodzielne danie.

Według mnie bardzo fajne i korzystne jest to, że nie musimy używać mąki do zagęszczenia sosu, bo ugotowana w bulionie fasola świetnie poradzi sobie z tym zadaniem 🙂 Zatem bez mąki, zdrowo- warzywnie, nietłusto i przepysznie! Polecam!

Życzę smacznego ! 🙂

R U hot or not? 🙂

20150703_151414