Chipsy jarmużowe
Bardzo lubię chipsy, ale unikam ich ze względu na swoją dietę (odżywiam się lekko i zdrowo) oraz, jak wiadomo, wątpliwe wartości odżywcze zawarte w chipsach dostępnych w sklepach. W chwilach słabości często sięgam po suszone owoce (chipsy owocowe) lub po wyjatkowo smaczne i zdrowe chipsy jarmużowe. W smaku przypominają prażynki, są delikatne, bardzo aromatyczne, chrupiące i co najważniejsze zdrowe 🙂 Jarmużowe chipsy są świetną przekąską oraz idealnym dodatkiem do potraw, są dobrym pomysłem na imprezę bądź domowy seans filmowy ze znajomymi.
Składniki:
- Liście jarmużu, ja użyłam czerwonych i zielonych (około 100g, czyli tyle, ile zmiesciło mi się na blasze)
- Odrobina soli (oraz pieprzu lub papryki, jeśli lubisz)
- Kilka kropli oliwy z oliwek (lub olejku kokosowego)
Przygotowanie:
Do zrobienia chipsów potrzebujemy jedynie liści jarmużu, zatem po umyciu pozbywamy się twardych łodyżek. Tak przygotowane liście układamy na wyłożoną papierem blachę, posypujemy odrobinką soli i skraplamy oliwą. Pieczemy w 160 stopniach przez około 5 minut (uważaj, liście bardzo szybko się przypalają, dlatego warto kontrolować czas podczas pieczenia). Po prostu mniam! 🙂
Życzę smacznego 🙂