Chleb „czyste ziarno”, czyli pieczywo bez mąki

Wiem, że wiele osób dbając o piękną sylwetkę unika pieczywa w ogóle. Ja sama nieczęsto sięgam po świeże bułeczki czy chleb, bo rzeczywiście są bardzo kaloryczne i powodują, że szybko przybieramy na wadze. Dodatkowo, jeśli skupimy się na składzie kupionego chleba, okazuje się, że ogromna większość zawiera wiele niezdrowych składników, spulchniaczy, po prostu czystej chemii. I mamy to jeść? Po co, skoro możemy sami w szybki i niezwykle prosty sposób upiec pyszny, domowy chleb,w dodatku bez mąki 🙂 Będzie dietetycznie, no i co najważniejsze zdrowo 🙂

Składniki:

  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 1/4 szklanki dyni
  • Około 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów, tj. migdały ,orzechy laskowe i włoskie (możesz dodać nawet nieco więcej)
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu korobowego (lub miodu/syropu klonowego)
  • 3 łyżki płynnego  oleju kokosowego (lub oliwy z oliwek)
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku, wedle uznania)
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • Woda (około 1,5-2 szklanki)

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie suche składniki (orzech włoski i migdał można nieco poszatkować, laskowe fajnie smakują w całości). Dodajemy składniki mokre, wodę stopniowo, do uzyskania gęstej, kleistej konsystencji. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Oczywiście możesz dowolnie modyfikować chleb, na przykład dodając wymiennie/dodatkowo suszone owoce,tj. śliwka, morela, żurawina lub rodzynki. Upiecz chleb specjalnie dla siebie! Chleb jest przepyszny i bardzo zdrowy w każdej odsłonie!

Uwaga! Poczekaj, aż chleb całkowicie wystygnie, ciepły będzie się bardzo kruszył.

Smacznego! 🙂

20150613_202056