Dietetyczne ciasto truskawkowe na fasolowym spodzie
W weekend upiekłam wyśmienite, lekkie ciasto truskawkowe, oczywiście dietetyczne, bo bez dodatku mąki i cukru. Spód ciasta przygotowałam z białej fasoli, natomiast kremową masę zrobiłam na bazie jogurtu z serkiem mascarpone i musu ze świeżych truskawek. Zamiast cukru dodałam jak zawsze ksylitol, czyli naturalny zamiennik pozyskiwany z kory brzozy, i co najistotniejsze zawierający o 40% mniej kcal niż biały cukier 🙂 Szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo z całą pewnością posmakuje zarówno małym jak i dużym smakoszom 🙂
Składniki (spód):
- 1 puszka białej fasoli
- 2 jajka
- Ziarenka z 1 laska wanilii
- 3 łyżki ksylitolu (albo stevii)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki (masa):
- 500 g jogurtu greckiego light
- 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
- Około 800 g truskawek (potrzebujemy około 500 g musu)
- 3-4 łyżki ksylitolu (lub stevii)
- 8 łyżek żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą mineralną, tak aby woda jedynie ją przykryła. Odstawiamy na około 5-10 minut, w tym czasie żelatyna wchłonie wodę i napęcznieje. W międzyczasie miksujemy jogurt z serkiem. Truskawki blendujemy na mus. Kiedy żelatyna wchłonie wodę, należy ją podgrzać (bez zagotowania) na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia. Odlewamy 1/2 szklanki musu z truskawek, podgrzewamy go nieco w mikrofali ,dodajemy do niego gorącą żelatynę i mieszamy. Całość dodajemy do reszty musu. „Żelatynowy mus” mieszamy z jogurtem i serkiem, dodajemy ksylitol. Masę wlewamy na ostygnięty spód fasolowy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po około 2 godzinach możemy polać ciasto truskawkową galaretką. Kiedy ciasto „zwiąże” serwujemy ze świeżymi owocami 🙂
SMACZNEGO 🙂