Cieciorkowe pieczywo, czyli zdrowy chlebek roti
Bardzo lubię pieczywo, często sięgam po różnego rodzaju domowe rozwiązania, bo zależy mi na zdrowym jedzeniu. Unikam kupnego pieczywa, bo pełno w nim spulchniaczy, białej mąki i…no właśnie, nie wiadomo do końca czego 😉 Dzisiaj przygotowałam przepyszny chlebek indyjski, zwany roti, który jest o niebo lepszy i zdrowszy od wszystkiego, co można znaleźć w sklepie. Tego smaku nie da się porównać do niczego innego. Chlebek przygotowuje się głównie z mąki z cieciorki, co sprawia, że smakuje naprawdę obłędnie. Jest szybki w przygotowaniu, polecam sprawdzić, na pewno nie pożałujesz 😉
Składniki:
- 3 szklanki mąki z cieciorki
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 cebula
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego plus odrobina do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka ziół toskańskich (opcjonalnie, ja dodałam, podkręca smak)
- 1 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
- Szczypta pieprzu ziołowego
- Około 1 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąki łączymy i mieszamy. Cebulkę kroimy z drobną kosteczkę i smażymy w oleju kokosowym około 1-2 minut tak, aby jedynie lekko się zeszkliła. Przestudzoną dodajemy do mąki. Następnie do mąki dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego), przyprawy i całość mieszamy powoli dodając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, dlatego polecam stopniowo dolewać ją do ciasta.
Surowe ciasto będzie lepiące, dość kruche i zbite, ale takie właśnie musi być 🙂 Kiedy uda nam się je zagnieść, dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy „bułeczki” wielkości nieco mniejszej od zwykłej kajzerki. Nasze „bułeczki” przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na około 10 -15 minut, żeby ciasto mogło nieco odpocząć. Po tym czasie wałkujemy bułeczki na cienkie, duże placki (na kształt pity).Uwaga, ciasto jest lepiące i łatwo przywiera do stolnicy i dłoni. Użyj mąki orkiszowej do posypania ciasta przed wałkowaniem placków. Smażymy każdy placek oddzielnie (na prawie suchej patelni, ja dodałam naprawdę odrobinkę olejku kokosowego na każdy placek), około 1-2 minuty każdą stronę. Gotowe placki możemy stosować zamiast zwykłego pieczywa, np. na kanapki, do obiadu (fajnie smakuje jako zamiennik kaszy czy ryżu) lub jemy same w formie przekąski. Smakują super na ciepło i na zimno.
Polecam serdecznie i życzę smacznego 🙂