Cukinia z brokułem, pomarańczą i świeżym imbirem
Proponowane danie jest lekkie, aromatyczne i bardzo zdrowe. Ja podaję je bez mięsa, ale dobrze smakuje również z duszoną piersią z kury. Świetnie nadaje się na chłodne i deszczowe dni, bo zawarty w niej imbir i pomarańcza przyjemnie Cię ogrzeją i zarazem pobudzą do życia. Moja potrawka fajnie komponuje się z kaszą gryczaną, dlatego podaję ją zawsze z nieprażoną kaszą prosto z lubelskiej kaszarni (za każdym razem kiedy jestem w rodzinnym mieście zaopatruję się w przeróżne kasze u zaznajomionego sprzedawcy :)).
Do przygotowania potrawki potrzebujemy następujących składników:
- 1 cukinia
- Połowa brokułu
- 1/2 pomarańczy
- Niewielka ilość świeżego imbiru (dodałam 4 cienkie paski i dł. 2 cm)
- Nać pietruszki
- Ziele angielskie (2 kulki)
- 2 liście laurowe
- Przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka)
- Kasza gryczana
Przygotowanie:
Pokrojoną w ćwiartki cukinię dusimy w niewielkiej ilości wody (ok. 2 minuty), dodajemy kawałki brokuła i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie wrzątkiem zalewamy pomarańczę ze skórką, następnie kroimy połowę na cienkie paski i dodajemy do garnka. Dodajemy imbir, połowę natki pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy. Całosć gotujemy aż brokuły zmiękną (około 15 minut). Na koniec przyprawiamy i gotowe! 🙂
Podajemy z kaszą gryczaną.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
