Cukinia z brokułem, pomarańczą i świeżym imbirem

Proponowane danie jest lekkie, aromatyczne i bardzo zdrowe. Ja podaję je bez mięsa, ale dobrze smakuje również z duszoną piersią z kury. Świetnie nadaje się na chłodne i deszczowe dni, bo zawarty w niej imbir i pomarańcza przyjemnie Cię ogrzeją i zarazem pobudzą do życia. Moja potrawka fajnie komponuje się z kaszą gryczaną, dlatego podaję ją zawsze z nieprażoną kaszą prosto z lubelskiej kaszarni (za każdym razem kiedy jestem w rodzinnym mieście zaopatruję się w przeróżne kasze u zaznajomionego sprzedawcy :)).

Do przygotowania potrawki potrzebujemy następujących składników:

  • 1 cukinia
  • Połowa brokułu
  • 1/2 pomarańczy
  • Niewielka ilość świeżego imbiru (dodałam 4 cienkie paski i dł. 2 cm)
  • Nać pietruszki
  • Ziele angielskie (2 kulki)
  • 2 liście laurowe
  • Przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka)
  • Kasza gryczana

Przygotowanie:

Pokrojoną w ćwiartki cukinię dusimy w niewielkiej ilości wody (ok. 2 minuty), dodajemy kawałki brokuła i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie wrzątkiem zalewamy pomarańczę ze skórką, następnie kroimy połowę na cienkie paski i dodajemy do garnka. Dodajemy imbir, połowę natki pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy. Całosć gotujemy aż brokuły zmiękną (około 15 minut). Na koniec przyprawiamy i gotowe! 🙂

Podajemy z kaszą gryczaną.

ŻYCZĘ SMACZNEGO! 

cukinia i brokuł
Cukinia z brokułem, pomarańczą i imbirem