Cukiniowe łódeczki z mięsnym farszem

Dzisiaj chciałabym zatroszczyć się troszeczkę o wszystkich mięsożerców, którzy nie wyobrażają sobie porządnego obiadu bez mięsa. W celu zrównoważenia proporcji mięso-warzywa w moim daniu, zadbałam o to, aby tych drugich znalazło się w tym posiłku jak najwięcej. Przyrządziłam pyszne łódeczki z wydrążonych cukinii z farszem z mięsa mielonego z indyka, ze świeżymi warzywami i ziołami. Potrawa jest banalnie prosta i pożywna, nie musisz podawać dodatków (tj. ryż czy kasza), a i tak najesz się nią do syta.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 duże papryki (czerwona i zielona)
  • Odrobina papryczki chilli
  • 4 duże cukinie
  • Pomidorki cherry (ja akurat nie miałam więc nie użyłam, ale świetnie komponują się z resztą dania)
  • 1-2 garstki oliwek lub kaparów
  • 1 cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • Ser feta niskotłuszczowy
  • Świeża natka z pietruszki, odrobina świeżego lubczyku i kolendry
  • Przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)

Przygotowanie:

Cukinie należy przekroić wzdłuż i wydrążyć środek tak, aby powstały łódeczki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, cebulę, czosnek, oliwki, pozostały miąższ z cukinii oraz zioła. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie, na wierzchu układamy przekrojone w pół pomidorki. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Po upieczeniu podajemy z fetą.

Bon appétit : )

20150524_151441 (1)IMG_20150525_115029