Czekoladowo-kokosowe ciasto jaglane

Uwielbiam spędzać czas w kuchni, dlatego bardzo cieszą mnie wszelkie święta i inne okazje, bo mogę wtedy przygotować coś pysznego 🙂 Dzisiaj, z okazji Dnia Matki, upiekłam dla mojej mamy czekoladowo- kokosowe ciasto z kaszy jaglanej, z dodatkiem bakalii. Myślę, że na pewno posmakuje każdej mamie. Uważam, że własnoręcznie przygotowane prezenty są najlepsze!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego (krowiego lub sojowego)
  • 4 jaja
  • Po 2 łyżki wiórek i płatków kokosowych
  • 100-120 g ulubionych bakalii (dodałam orzech włoski, rodzynki i skórkę pomarańczową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki ksylolitu
  • 50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kaszę zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy, po czym gotujemy na zmniejszonym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu blendujemy i dodajemy do niej mleko. Całość miksujemy blenderem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli proszek, kakao i jaja i ponownie miksujemy całość na gładką, gęstą masę. Na końcu dodajemy bakalie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Pięknego dnia życzę, pomimo tej szarej aury za oknem! 🙂

20150526_13303420150526_133131 (1)