Dietetyczne kruche ciasto z rabarbarem

W ten weekend postanowiłam upiec ciasto z rabarbarem, które jest jednym z ulubionych w moim domu. W celu „odchudzenia” ciasta sięgnęłam po dietetyczne produkty, dzięki czemu mój deser jest wersją light tradycyjnego kruchego ciasta. Ciasto smakuje wyśmienicie, jest lekko kwaskowate i lekkie, w sam raz na ciepłą i słoneczną niedzielę.

Składniki :

  • 250 g mąki orkiszowej (lub pszennej) pełnoziarnistej
  • 4-5 łyżek nierafinowanego brązowego cukru (lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 żółtka
  • 100 g oleju kokosowego (twardego) lub zamiennie twardego masła
  • Około 3-4 łyżki chudego mleka (lub wody)
  • 7 łodyg rabarbaru
  • 5 łyżek miodu
  • Odrobinę stewii w pudrze do posypania ciasta

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki i żółtka. Następnie dodać olej kokosowy (lub zamiennie masło) i zagniatać ciasto.  W razie potrzeby należy dodać mleko (lub wodę) dopóki ciasto nie osiągnie pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut.

Rabarbar należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Po upływie 15-20 minut połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).  Na ciasto wykładamy przygotowany rabarbar i równomiernie polewamy miodem. Całość posypujemy pozostałą częścią startego na tarce ciasta i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Kiedy ciasto ostygnie posypujemy odrobina stewii w pudrze.

Udanej niedzieli 🙂

20150531_09061220150531_141136