Dietetyczne muffinki marchewkowe

Bardzo smacznym rozwiązaniem na mały i nieco większy głód, który niejednokrotnie atakuje nas w ciągu dnia, są marchewkowe babeczki, które piekę bez dodatku mąki i cukru. Smakują wyśmienicie i zaspakajają chęć sięgnięcia po słodycze i inne niezdrowe przekąski. Muffiny są bardzo zdrowe, aromatyczne i oczywiście smakują wyśmienicie. Na pewno posmakują też dzieciom 🙂

Składniki:

  • 4 marchewki
  • Szklanka płatków owsianych górskich
  • Pół szklanki otrąb pszennych
  • 2 jaja
  • Około 2 łyżek oliwy lub oleju (ja dodałam olej ryżowy)
  • Łyżka miodu (możesz go zastąpić odrobiną stevii, wtedy będzie jeszcze bardziej dietetycznie)
  • Garść suszonej żurawiny i słonecznika
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Masa jogurtowa:

  • Jogurt grecki light (lub inny gęsty jogurt naturalny)
  • Miód

Przygotowanie:

Muffinki nie są czasochłonne, wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Marchew ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do niej jaja, miód,olej i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe, suche składniki, a następnie dodajemy je do marchewki. Całość ponownie mieszamy i nasze ciasto jest już gotowe do pieczenia. Przekładamy je zatem do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-27 minut. Tego typu muffinek nie wyrośnie za bardzo, dlatego każdą papilotkę wypełnij ciastem po same brzegi.

Babeczki smakują świetnie same i w towarzystwie jogurtowej masy, którą dodaję na wierzch ciasteczka.Wykonanie masy jest banalne, wystarczy jogurt zmieszać z miodem, którego możesz dodać ile chcesz (dodałam około łyżki). Wkładamy na godzinę do lodówki.

Życzę smacznego 🙂

IMG_20150520_103530IMG_20150520_103438