Domowy chlebek pita
Zachciało mi się odmiany w kuchni, czegoś pysznego, pito-podobnego, może a la kebab, a jednocześnie zdrowego. Da się to połączyć, tak aby nie było tłusto i niezdrowo? Oczywiście! Zamieniłam fast food na slow food i upiekłam domowy chlebek pita z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Do tego szybko podpiekłam mięsko z indyka, dodałam mieszankę sałat oraz warzywa i całość polałam lekkim sosem czosnkowo-ziołowym. Obiad pierwsza klasa, polecam wszystkim 🙂
Składniki na chlebek pita:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- Około szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Pozostawiam na 3 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze trochę zagniatam, aby się napowietrzyło. Ciasto kroję na mniejsze kawałki i rozwałkowuję na pojedyncze placuszki (niezbyt cienkie, wtedy będą bardziej miękkie i skłonne do wyginania). Placki piekę w temp. 190 stopni przez około 6-7 minut (czas zależy od grubości placków). Osobiście nie piekę placków zbyt długo, zależy mi aby były pulchne i plastyczne.
Składniki na farsz:
- Pierś z indyka (150 -200 g)
- Mix sałat (wedle uznania)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (dałam 2 kolory)
- Kilka oliwek
- Pomidor
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy, zioła toskańskie)
Przygotowanie:
Pierś kroję w kostkę, doprawiam i podsmażam i podsmażam w olejku kokosowym . Pozostałe składniki kroję. Pierś i resztę składników nakładam na chlebek pita, następnie zginam kanapkę w pół i w ten sposób podaję do zjedzenia. Przed podaniem farsz polewam domowym sosem czosnkowo-ziołowym.
Składniki na sos:
- Jogurt grecki light
- 2 duże ząbki czosnku (lub więcej)
- Sól, pieprz ziołowy
- Odrobina koperku
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu jest banalnie proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki i podajemy z naszą kanapką.
SMACZNEGO 🙂