Domowy chlebek pita

Zachciało mi się odmiany w kuchni, czegoś pysznego, pito-podobnego, może a la kebab, a jednocześnie zdrowego. Da się to połączyć, tak aby nie było tłusto i niezdrowo? Oczywiście! Zamieniłam fast food na slow food i upiekłam domowy chlebek pita z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Do tego szybko podpiekłam mięsko z indyka, dodałam mieszankę sałat oraz warzywa i całość polałam lekkim sosem czosnkowo-ziołowym. Obiad pierwsza klasa, polecam wszystkim 🙂

Składniki na chlebek pita:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • Około szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Pozostawiam na 3 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze trochę zagniatam, aby się napowietrzyło. Ciasto kroję na mniejsze kawałki i rozwałkowuję na pojedyncze placuszki (niezbyt cienkie, wtedy będą bardziej miękkie i skłonne do wyginania). Placki piekę w temp. 190 stopni przez około 6-7 minut (czas zależy od grubości placków). Osobiście nie piekę placków zbyt długo, zależy mi aby były pulchne i plastyczne.

Składniki na farsz:

  • Pierś z indyka (150 -200 g)
  • Mix sałat (wedle uznania)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka (dałam 2 kolory)
  • Kilka oliwek
  • Pomidor
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, zioła toskańskie)

Przygotowanie:

Pierś kroję w kostkę, doprawiam i podsmażam i podsmażam w olejku kokosowym . Pozostałe składniki kroję. Pierś i resztę składników nakładam na chlebek pita, następnie zginam kanapkę w pół i w ten sposób podaję do zjedzenia. Przed podaniem farsz polewam domowym sosem czosnkowo-ziołowym.

Składniki na sos:

  • Jogurt grecki light
  • 2 duże ząbki czosnku (lub więcej)
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Odrobina koperku

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu jest banalnie proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki i podajemy z naszą kanapką.

SMACZNEGO 🙂

 

20150623_155156 (1)

20150623_155118