Domowy kisiel z truskawkami

Kisiel to jeden z moich najukochańszych deserów, jest lekki, sycący, a do tego zawsze świetnie smakuje. Często robię sobie domowy kisiel, szczególnie gdy mam ogromny apetyt na coś słodkiego. Domowy kisiel zawsze sprawdza się u mnie w takich „kryzysowych” sytuacjach 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek (można dodać więcej, zależy czy lubisz dużo owoców w kisielu) lub innych owoców, wszystko zależy od Ciebie
  • 1 – 1,2 litra wody +  1/2 szklanki do rozrobienia skrobi
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej (należy kontrolować gęstość kisielu, czasami trzeba dodać więcej, a czasami mniej, zależy co kto lubi)
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub brązowego nierafinowanego cukru

Przygotowanie:

Z około 1,2 l wody gotujemy kompot truskawkowy, dodajemy ksylitol (ewentualnie cukier). W oddzielnej szklance rozrabiamy skrobię z odrobiną wody (około 1/2 szklanki). Kiedy kompot będzie gotowy, dodajemy do niego skrobię rozcieńczoną z wodą, cały czas energicznie mieszając kompot. Lepiej najpierw dodać mniej skrobi i w razie potrzeby czynność powtórzyć, gdyż za duża jej ilość sprawi, że kisiel będzie zbyt gęsty. Ja osobiście zawsze podchodzę do tej czynności bardzo ostrożnie 🙂 Gęstość kisielu zależy też od indywidualnych upodobań, dlatego tym bardziej każdy powinien sam zdecydować ile skrobi dodać do swojego deseru 🙂

Jedno jest pewne, kisiel z torebki może się schować 🙂

Smacznego!

20150531_140822 20150531_140906