Ekologiczna owsianka na słodko

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego rano warto zjeść coś pożywnego i dodającego dużo energii. Jestem fanką owsianek, płatków na mleku, wszelkich kasz i kaszek, bo są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe 🙂

Dzisiaj rano przygotowałam ekologiczny mix 5 zbóż, który składa się z płatków zbożowych żytnich, jęczmiennych, pszennych, orkiszowych i owsianych. Kilka dodatków cudownie urozmaiciło smak mojego śniadanka.

Potrzebujemy:

  • Ekologiczne płatki zbożowe (do kupienia w każdym supermarkecie na dziale zdrowej żywności)
  • Mleko 0,5 %
  • Kilka orzeszków (np. nerkowca lub ziemnych)
  • Domowy dżem porzeczkowy (takie cuda dostajemy od mojej teściowej, która robi najlepsze dżemy na świecie)
  • Garść  ziaren dyni, kilka rodzynek i żurawiny suszonej
  • Pół banana

Wykonanie:

Na gotujące mleko wsypuję mix płatków, zagotowuję i gotuję jeszcze około 5 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy płatki nabiorą odpowiedniej konsystencji i wchłoną część mleka, garnek zdejmuję z ognia. Czekam chwilę aż płatki troszkę przestygną. Dodaję 1-2 łyżeczki dżemu, mieszam i całość przekładam na talerz. Dodaję ziarna, owoce (możesz dodać te, które lubisz najbardziej lub masz pod ręką) i gotowe!

Smacznej i udanej soboty! 🙂

11267103_1110108895672983_4785814920699018414_n