Ekologiczne naleśniki dietetyczne

Mam takie dni, kiedy niespodziewanie nachodzi mnie nieodparta chęć na coś słodkiego. Wtedy najchętniej sięgam po moje sprawdzone, zdrowe przepisy. Tym razem wybrałam dietetyczne naleśniki z płatków owsianych, które są niezwykle pyszne, chrupiące i zawierają niewiele kalorii. Naleśniki owsiane świetnie smakują z owocami lub z dietetycznym serkiem o aromacie pomarańczy. Czasami do polania naleśników używam syropu z drzewa świętojańskiego (carob syrup), który rodzice przywieźli mi z Cypru. Syrop ten jest słodki, w smaku podobny do syropu klonowego 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka ekologicznych płatków mix 5 zbóż (płatki owsiane, żytnie, pszenne, orkiszowe i jęczmienne)/ płatków owsianych/ maki owsianej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 300-350 ml mleka 0,5 %  (lub 0 %)
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie, ja dodałam, bo są niezwykle zdrowe)
  • 1 łyżka mąki migdałowej (opcjonalnie)
  • Odrobina oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • Miód, syrop z agawy lub inny syrop do polania naleśnika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Płatki miksujemy na mąkę. Do tak przygotowanej mąki dolewamy mleko (najpierw dodałam 300 ml), mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż masa nieco zgęstnieje. Dodajemy proszek do pieczenia, nasiona chia oraz siemię lniane, całość mieszamy. Dodajemy jajko. Miksujemy lub mieszamy na jednolitą masę. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę mleka, tak aby ciasto naleśnikowe uzyskało pożądaną konsystencję. Naleśniki smażymy w minimalnej ilości oleju kokosowego (nie obawiam się go używać, bo to jedyny tłuszcz, który nie odkłada się w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, wcześniej pisałam już o tym oleju tutaj: http://fitnessjasmaku.pl/cudowne-wlasciwosci-oleju-kokosowego/) lub bez tłuszczu ( w takiej sytuacji upewnij się, że stosujesz patelnie z powłoką, do której nie przywierają smażone potrawy).

Składniki (serek):

  • 100-200 g chudego twarogu
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżeczki otartej skórki ze świeżej pomarańczy lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 0%
  • Kilka kropli zapachu pomarańczowego (jeśli lubisz)

Przygotowanie (serek):

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Smak moich naleśników jest naprawdę wyjątkowy, zapraszam do spróbowania, będziesz zachwycona! 🙂 Podawaj tak jak lubisz najbardziej.

1 naleśnik z nadzieniem serowym (bez syropu) to około 110 kcal.

SMACZNEGO !

insta lesnik 2