Gruszkowa owsianka ze świeżą wanilią (bez mleka)

Czy można przygotować owsiankę nie używając mleka? Oczywiście, nie ma nic prostszego! 🙂 Wystarczy wycisnąć w sokowirówce świeży sok z owoców (lub kupić zdrowy, świeży, naturalnie mętny, „bezpośredni” sok 100 %, można go dostać w niektórych sklepach lub na bazarkach, ma taki wygodny kranik do wlewania soku do szklanki lub butelki). Owsianka przygotowana na soku owocowym jest idealnie słodka, dlatego nie musimy już dodawać do niej cukru czy innych słodzików. Jest naturalnie słodka i smakuje naprawdę cudownie. Polecam dorosłym na pierwsze, ciepłe śniadanie (podwieczorek bądź kolację) oraz dzieciom, które na pewno będą zachwycone tym wyjątkowo owocowym smakiem.

Składniki (3 porcje):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 5 gruszek
  • 1 jabłko (nada naturalnie kwaskowatego posmaku naszemu śniadanku)
  • 1 laska wanilii
  • Odrobina cynamonu
  • Owoce do posypania (świetnie pasują borówki)

Przygotowanie:

Sok należy zagotować, następnie dodać płatki. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka i wrzucamy je do gotującej się owsianki. Puste laski wanilii również wrzucamy do garnka, są bardzo aromatyczne i świetnie oddadzą waniliowy aromat naszej potrawie 🙂 Kiedy płatki zmiękną, zdejmujemy je z ognia, przekładamy do miseczki i posypujemy borówkami.

Do przygotowania takiej owocowej owsianki możesz użyć dowolnego smaku soku i owoców, wszystko zależy od Ciebie i Twoich upodobań smakowych 🙂 Ja również bardzo lubię jabłkową owsiankę z cynamonem, którą posypuję rodzynkami, ale gruszkowo-waniliowa jest moim numerem jeden 🙂

Polecam i zachęcam do jedzenia ciepłego śniadania!

Miłego poniedziałku!🙂

20150719_112539

20150719_120649

20150719_105522