Hummus

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy, która świetnie smakuje na każdej kanapce. Dodaję ją zamiast masła czy innych kremowych serków, smakuje świetnie sama oraz z różnymi dodatkami.

Przygotowanie pasty jest proste, wystarczy wcześniej namoczyć cieciorkę, reszta to już pesteczka!

Do przygotowania hummusu potrzebujesz:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 4-5 łyżek tahini (pasta sezamowa, ja robię ją w domu, przepis jest bardzo prosty, podam poniżej)
  • Około 1/2 szklanki wody (należy wyczuć ilość wody tak, aby pasta nie wyszła nam za rzadka)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • Zioła ( miałam pod ręką pietruszkę)
  • Semie lniane
  • Sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

Ciecierzycę zostawiam do namoczenia na noc (około 10 godzin). Następnie odcedzam ją i przepłukuję wodą. Tak przygotowaną gotuję przez około 40-45 minut w ilości wody dwukrotnie większej niż ilość cieciorki. Jeśli nie masz pewności czy cieciorka jest już odpowiednio ugotowana, możesz wyjąć pojedyncze ziarno i spróbować rozgnieść je w palcach- powinno być dosyć lepkie i łatwo rozgnieść się pod wpływem niedużego nacisku.

Ostudzoną cieciorkę przekładam do naczynia, w którym będę przygotowywać pastę. Dodaję tahinę, oliwę, czosnek, sok z cytryny i całość blenduję na gładką masę. Następnie dodaję wodę i ponownie miksuję. Najlepiej dodawać wodę stopniowo, aby móc wyczuć idealną konsystencję naszej pasty. Pasta nie może być za gęsta, powinna łatwo rozsmarowywać się na kromce (podobnie jak masło czy serek do smarowania kanapek). Na koniec dodajemy przyprawy.

Tak przygotowany hummus podaję na razowym chlebie, dodaję świeżą pietruszkę i posypuję niewielką ilością siemienia lnianego. Pyszne!

Pasta tahini:

  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • Odrobina wody

Sezam należy troszeczkę podprażyć na patelni, tak aby się lekko zarumienił. Uważaj, aby za bardzo się nie przypiekł, bo wtedy będzie za gorzki. Następnie uprażone ziarna sezamu przesypuję do naczynia, dodaję oliwę z oliwek i blenduję. W razie konieczności dodaj nieco wody- odpowiednio przygotowana pasta powinna mieć konsystencję zbliżoną do ciasta na naleśniki.

Tahini możesz przechowywać do około 14 dni w lodówce 🙂

Życzę smacznego!

IMG_20150513_230344 (1)