Jabłkowe ciasto à la batonik bakaliowy

Weekend to taki czas, kiedy wyjątkowo mam ochotę na słodkości. Zamiast posilać się niezdrowymi słodyczami ze sklepu, wolę zaszaleć w kuchni i osobiście przygotować zdrowy i dietetyczny deser na sobotnie czy niedzielne popołudnie 🙂 Dzisiejsze ciasto jest banalnie proste, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Każdy jest w stanie je upiec, nie może się nie udać ! 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham, pełnoziarnistej  lub orkiszowej
  • 4 łyżki mąki migdałowej lub zmiksowanych migdałów (wolę mąkę, bo zazwyczaj jest dodatkowo odtłuszczona, zatem będzie mniej kaloryczna niż własnoręcznie utarte migdały)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 dużych posiekanych daktyli
  • Garstka żurawiny i rodzinek
  • Odrobina ziaren słonecznika
  • 3 średnie jabłka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki łączymy i mieszamy. Dodajemy bakalie i obrane, pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Na koniec dodajemy jaja i całość mieszamy. Przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut. Jeśli używasz silikonowej foremki, to nie musisz wykładać jej papierem do pieczenia. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz polać je miodem przed wstawieniem do pieczenia. Możesz pominąć ten krok, wtedy ciasto będzie mniej kaloryczne 🙂

1 porcja (kawałek grubości około 2,5 cm) to 130 kcal.

Życzę Wam słodkiego popołudnia 🙂

IMG_20150524_095611