Jaglano-warzywna tarta z łososiem

Jeśli lubicie tarty na słono, to moja dzisiejsza propozycja na pewno szybko zdobędzie Wasze uznanie. Od jakiegoś czasu „chodziła za mną” tarta warzywna, wprost nie mogłam jej się oprzeć. Za każdym razem kiedy robię ten przepis, moje kubki smakowe dosłownie tańczą 🙂 Tarta najlepiej smakuje z lekkim i dietetycznym sosem czosnkowo-koperkowym.

Sekretem ciasta jest kasza jaglana, do której dodałam marchew i cukinię. To są podstawowe składniki. Szczegółowa lista poniżej.

Składniki:

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 niewielki por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 100 g wędzonego łososia
  • Serek typu camembert
  • Jogurt naturalny 0%
  • Sól, pieprz, papryczka chilli, koperek

Przygotowanie:

Tarta

Kaszę jaglaną gotuję zgodnie ze wskazówkami, które można znaleźć tutaj: http://fitnessjasmaku.pl/dietetyczny-hamburger-z-ziarnami-sorgo-i-slodka-salata/

Pora kroimy i parzymy wrzątkiem (użyłam sitka).Zostawiamy do ostygnięcia.

Marchew i cukinię ścieramy na tarce (na dużych oczkach), cebulkę kroimy w kostkę.  Do tak przygotowanych warzyw dodajemy przestudzoną kaszę jaglaną oraz 2 żółtka. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia do tarty (wyłożonego papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika. Tartę pieczemy łącznie przez 20-22 minuty w temp. 190 stopni. Po pierwszych 10-12 minutach na wierzch tarty wykładamy pora, łososia i pokrojony camembert. Pieczemy przez kolejne 10 minut.

Sos

Do jogurtu dodaj wyciśnięty lub pokrojony ząbek czosnku oraz koperek w ilości jaką lubisz. Przypraw solą i pieprzem, zamieszaj.  Pyszny sos jest już gotowy! 😉

Smacznego!

20150514_16164220150514_183039