Jeżynowo-borówkowy sernik na zimno
Oto przepis dla wielbicieli deserów, do których ja zdecydowanie należę. Jeśli lubisz serniki i owoce, to takie połączenie na pewno Cię mile zaskoczy. To ciacho możesz jeść w naprawdę dużych ilościach, bowiem jego głównym składnikiem jest chudy twaróg, a cukier osobiście całkowicie wyeliminowałam z listy składników (zastąpiłam go stevią, czyli naturalnym i zdrowym słodzikiem roślinnym).
Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdza się jako wiosenny i letni deser.
Składniki:
- 1 kg chudego sera białego w kostce
- około 2-3 łyżek stevii (ja dodaję na oko, ale stevia jest niezwykle słodka zatem polecam dodawać stopniowo aby dostosować ilość do indywidualnych upodobań)
- zapach waniliowy
- budyń waniliowy niesłodzony
- 250-300 g jogurtu naturalnego 0%
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy i cytryny
- Cukier waniliowy (opcjonalnie)
- 1 opakowanie żelatyny
- 250 g jeżyn (mrożone lub świeże, w zależności od pory roku)
- 300 g świeżych borówek
- 350 g kruchych ciasteczek owsianych bez cukru (można takie dostać w każdym supermarkecie nadziale ze zdrową żywnością)
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Ciasteczka rozdrabniamy na jak najmniejsze kawałki. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni i dodajemy do wcześniej przygotowanych ciasteczek. Całość mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy do lodówki.
- Następnie miksujemy ser, dodajemy jogurt, stevię i dzielimy na 2 równe części.
- Do jednej połowy sera dodajemy budyń, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz zapach cytrynowy. Jeśli chcesz możesz dodać też cukier waniliowy. Połowę opakowania żelatyny rozmieszaj w 1/4 szklanki gorącej wody, odrobinę ostudź i wlej do masy serowej. Wlej masę do wcześniej przygotowanego spodu i wstaw do lodówki. Poczekaj ok 20 min aż masa trochę się zwiąże.
- Do drugiej połowy sera z jogurtem dodajemy wcześniej umyte owoce i miksujemy. Borówki nie zostaną całkowicie zmiksowane, ale nie przejmuj się, to tylko doda uroku naszemu ciastu
Następnie dodajemy żelatynę (w tych samych proporcjach jak powyżej), całość wylewamy na pierwszą (białą) masę serową i ponownie wstawiany do lodówki.
Ciasto powinno się chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Gotowe ciasto dekorujemy i podajemy z filiżanką zielonej herbaty
SMACZNEGO!