Jeżynowo-borówkowy sernik na zimno

Oto przepis dla wielbicieli deserów, do których ja zdecydowanie należę. Jeśli lubisz serniki i owoce, to takie połączenie na pewno Cię mile zaskoczy. To ciacho możesz jeść w naprawdę dużych ilościach, bowiem jego głównym składnikiem jest chudy twaróg, a cukier osobiście całkowicie wyeliminowałam z listy składników (zastąpiłam go stevią, czyli naturalnym i zdrowym słodzikiem roślinnym).

Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdza się jako wiosenny i letni deser.

Składniki:

  • 1 kg chudego sera białego w kostce
  • około 2-3 łyżek stevii (ja dodaję na oko, ale stevia jest niezwykle słodka zatem polecam dodawać stopniowo aby dostosować ilość do indywidualnych upodobań)
  • zapach waniliowy
  • budyń waniliowy niesłodzony
  • 250-300 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy i cytryny
  • Cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 250 g jeżyn (mrożone lub świeże, w zależności od pory roku)
  • 300 g świeżych borówek
  • 350 g kruchych ciasteczek owsianych bez cukru (można takie dostać w każdym supermarkecie nadziale ze zdrową żywnością)
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka rozdrabniamy na jak najmniejsze kawałki. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni i dodajemy do wcześniej przygotowanych ciasteczek. Całość mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy do lodówki.
  2. Następnie miksujemy ser, dodajemy jogurt, stevię i dzielimy na 2 równe części.
  3. Do jednej połowy sera dodajemy budyń, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz zapach cytrynowy. Jeśli chcesz możesz dodać też cukier waniliowy. Połowę opakowania żelatyny rozmieszaj w 1/4 szklanki gorącej wody, odrobinę ostudź i wlej do masy serowej. Wlej masę do wcześniej przygotowanego spodu i wstaw do lodówki. Poczekaj ok 20 min aż masa trochę się zwiąże.
  4. Do drugiej połowy sera z jogurtem dodajemy wcześniej umyte owoce i miksujemy. Borówki nie zostaną całkowicie zmiksowane, ale nie przejmuj się, to tylko doda uroku naszemu ciastu :) Następnie dodajemy żelatynę (w tych samych proporcjach jak powyżej), całość wylewamy na pierwszą (białą) masę serową i ponownie wstawiany do lodówki.

Ciasto powinno się chłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Gotowe ciasto dekorujemy i podajemy z filiżanką zielonej herbaty :)

SMACZNEGO!