Krem z batatów i szparagów
Świeża i lekka zupa to świetne rozwiązanie na obiad, szczególnie w upalne dni. Zupy krem smakują dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Tym razem pokusiłam się na dosyć nietypowe połączenie, kulinarny duet batat i białe szparagi w formie lekko słodkawej zupy krem. Przygotowanie jest banalnie proste, a zupa dietetyczna, a zarazem pożywna i bardzo zdrowa 🙂
Składniki:
- Pęczek białych szparagów
- 2 bataty
- Jarzyny (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, pół pora)
- 1 pierś z kurczaka
- Przyprawy
- Grzanki lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jarzyny i bataty myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Dodajemy opłukaną pierś z kurczaka i gotujemy rosół. Po około pół godziny dodajemy obrane i pokrojone szparagi. Gotujemy kolejne pół godziny. Kiedy wywar jest już gotowy, zdejmujemy go z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka odkładamy, przyda się do przygotowania innego dania. Ostudzoną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy przyprawy i podajemy, na przykład z odrobiną jogurtu lub grzankami. Zupa smakuje świetnie również bez żadnych dodatków.
Życzę smacznego !