Krewetki w sosie cebulowo-szafranowym na białym winie

W niedzielę troszeczkę zaszalałam i przy okazji udanego weekendu pokosiłam się o przyrządzenie krewetek w pysznym sosie przygotowanym na bazie cebuli, wybornego szafranu oraz białego wina. Przeszłam samą siebie (powiem nieskromnie), polecam zatem ten przepis wszystkim wielbicielom krewetek i oryginalnych pomysłów 😉 Potrawa jest szybka i bardzo prosta w wykonaniu, a smakuje jak niezwykle finezyjne danie w najdroższej restauracji 🙂

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 opakowania krewetek (ok 400g), ja użyłam koktajlowych
  • 1/2 kieliszka białego, półwytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • Około 20 g szafranu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/3 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • Pieprz ziołowy, sól himalajska, szczypta suszonej papryczki jalapeno
  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego typu graham (możesz oczywiście użyć innego dodatku, wybór zależy od Ciebie)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.

Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do woka (można użyć patelni lub rondelka) i podsmażamy przez 2-3 min w odrobinie olejku kokosowego. Następnie dosypujemy szafran (i tutaj całość po chwili przybiera piękny, żółty kolor. Oh! Jak ja to lubię!) oraz pokrojoną natkę, całość mieszamy i pozostawiamy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż składniki doskonale się połączą. Dodajemy krewetki,kurkumę i chilli, a po kilku kolejnych minutach wlewamy białe wino i całość pozostawiamy na ogniu, aż krewetki ugotują się (W międzyczasie mieszamy danie od czasu do czasu). Na koniec dodajemy masło oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem lub innym dodatkiem:) Voila! Super wykwintne danie weekendowe jest już gotowe!

SMACZNEGO!

AAAAAAAAAAAAAAAA

20150726_145020