Kruche ciasteczka orkiszowe
Jestem fanką zdrowych i lekkich przekąsek, które można zabrać ze sobą z domu, na przykład do pracy lub na długi spacer z dziećmi. Kiedy wiem, że nie będę miała czasu na porządny posiłek w ciągu dnia, zawsze mam pod ręką dietetyczne ciasteczka domowej roboty. Przygotowanie ich nie trwa długo, a są naprawdę smaczne i pożywne. Wolę sama przygotować taką przekąskę niż sięgać po wysokokaloryczne ciastka kupione w sklepie.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki owsianej (lub drobno zmiksowanych płatków owsianych)
- 2 łyżki ksylitolu ( lub stewią,ewentualnie nierafinowanym brązowym cukrem)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek oleju kokosowego (twardego) lub zamiennie twardego masła
- Około 3-4 łyżki chudego mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Następnie dodać olej kokosowy (lub zamiennie masło) i zagniatać ciasto stopniowo dodając mleko dopóki ciasto nie osiągnie pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka, które pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego! 🙂