Kurkowa frittata z szynką parmeńską i nutką parmezanu

Dzisiaj na obiad proponuję pyszną i puszystą frittatę z grzybami, szynką parmeńską z nutką startego parmezanu. Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na grzyby, dlatego postanowiłam przygotować to przyjemne i lekkie danie na dzisiejszy obiad. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają włoskie smaki, w szczególności quiche lub omlet i z ciekawymi dodatkami 🙂

Składniki:

  • 2 jaja
  • 200 g sera twarogowego 0%
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej
  • 50 g startej na grubych oczkach cukinii
  • 1 cebula
  • 100 g kurek
  • 100 g pieczarek
  • Pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • Kilka suszonych lub świeżych pomidorów
  • Odrobinę startego parmezanu do posypania
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, chilli, słodka papryka

Przygotowanie:

Jaja roztrzepujemy i łączymy z twarogiem. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy wraz z pieczarkami i kurkami pokrojonymi na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy je do jaj z twarogiem. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i startą cukinię, wszystko mieszamy.

Tak przygotowane ciasto doprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia do przygotowania tarty (wyłożonego papierem lub wysmarowanego odrobiną masła). Na ciasto układamy szynkę parmeńską, kilka surowych kurek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wykładamy na frittatę pomidory i parmezan i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Voila ! Gotowe, smaczne, szybkie i bardzo zdrowe 🙂

Życzę smacznego obiadu 🙂

20150713_173812