Kurkowa frittata z szynką parmeńską i nutką parmezanu
Dzisiaj na obiad proponuję pyszną i puszystą frittatę z grzybami, szynką parmeńską z nutką startego parmezanu. Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na grzyby, dlatego postanowiłam przygotować to przyjemne i lekkie danie na dzisiejszy obiad. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają włoskie smaki, w szczególności quiche lub omlet i z ciekawymi dodatkami 🙂
Składniki:
- 2 jaja
- 200 g sera twarogowego 0%
- 2-3 plastry szynki parmeńskiej
- 50 g startej na grubych oczkach cukinii
- 1 cebula
- 100 g kurek
- 100 g pieczarek
- Pół pęczka posiekanego szczypiorku
- Kilka suszonych lub świeżych pomidorów
- Odrobinę startego parmezanu do posypania
- Olej kokosowy do smażenia
- Sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, chilli, słodka papryka
Przygotowanie:
Jaja roztrzepujemy i łączymy z twarogiem. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy wraz z pieczarkami i kurkami pokrojonymi na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy je do jaj z twarogiem. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i startą cukinię, wszystko mieszamy.
Tak przygotowane ciasto doprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia do przygotowania tarty (wyłożonego papierem lub wysmarowanego odrobiną masła). Na ciasto układamy szynkę parmeńską, kilka surowych kurek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wykładamy na frittatę pomidory i parmezan i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Voila ! Gotowe, smaczne, szybkie i bardzo zdrowe 🙂
Życzę smacznego obiadu 🙂