Letnie leczo

Jednym z dań, które często królują w moim domu w trakcie lata jest leczo. Bardzo lubię warzywa, które są podstawą wielu moich letnich posiłków. Moje leczo jest pyszne, zdrowe i kolorowe, i co najważniejsze zawsze najadam się nim do syta i nadal czuje się lekko 🙂 W zależności od nastroju, podaję je z mięsem lub bez.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 3 papryki (kolorowe)
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1duża pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 szklanka soczewicy (opcjonalnie)
  • Przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, papryka chilli, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam w oleju kokosowym (w dużym garnku, w którym będę gotowała całą potrawę) aż się zarumieni. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieram) oraz papryki. Całość duszę pod przykryciem przez około 10-15 minut. Kiedy warzywa wyraźnie zmiękną i puszczą swój sok, dodaję sparzone i obrane ze skórki pomidory, również pokrojone w kostkę. Całość duszę kolejne 10 minut. W międzyczasie na oddzielnej patelni podsmażam pokrojoną i przyprawioną pierś z kurczaka, po czym dodaję ją do moich warzyw. Całość przyprawiam i gotuje jeszcze 3-5 minut. Leczo można podawać z ulubioną kaszą (np. gryczaną), ryżem lub z ugotowaną soczewicą. W każdej wersji smakuje doskonale! 🙂

Polecam!

20150605_134727