Letnie leczo
Jednym z dań, które często królują w moim domu w trakcie lata jest leczo. Bardzo lubię warzywa, które są podstawą wielu moich letnich posiłków. Moje leczo jest pyszne, zdrowe i kolorowe, i co najważniejsze zawsze najadam się nim do syta i nadal czuje się lekko 🙂 W zależności od nastroju, podaję je z mięsem lub bez.
Składniki:
- 3 cukinie
- 3 papryki (kolorowe)
- 2-3 pomidory
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1duża pierś z kurczaka (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
- 1 szklanka soczewicy (opcjonalnie)
- Przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, papryka chilli, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam w oleju kokosowym (w dużym garnku, w którym będę gotowała całą potrawę) aż się zarumieni. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieram) oraz papryki. Całość duszę pod przykryciem przez około 10-15 minut. Kiedy warzywa wyraźnie zmiękną i puszczą swój sok, dodaję sparzone i obrane ze skórki pomidory, również pokrojone w kostkę. Całość duszę kolejne 10 minut. W międzyczasie na oddzielnej patelni podsmażam pokrojoną i przyprawioną pierś z kurczaka, po czym dodaję ją do moich warzyw. Całość przyprawiam i gotuje jeszcze 3-5 minut. Leczo można podawać z ulubioną kaszą (np. gryczaną), ryżem lub z ugotowaną soczewicą. W każdej wersji smakuje doskonale! 🙂
Polecam!