Naleśniki szpinakowe z nadzieniem łososiowo-porowym

Kiedyś, przy okazji pieczenia tarty, odkryłam, że por i łosoś tworzą świetny, kulinarny duet. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać tą wiedzę i usmażyć puszyste naleśniki szpinakowe z filling`iem przygotowanym na bazie właśnie tych dwóch składników. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, dlatego chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ten oryginalny i przepyszny obiad.

Składniki:

  • 8 łyżek maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • Około 3/4 szklanki mleka (ja zawsze dodaję na oko, aż do uzyskania idealnej konsystencji ciasta naleśnikowego)
  • 1 jajo
  • 5-6 łyżek mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego łososia norweskiego
  • 150 g serka śmietankowego 0%
  • 1 nieduży por
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora kroimy na dość cienkie plastry, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 190 stopni.

Mąkę łączymy z jajem i mlekiem, tak jak w przypadku tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Dodajemy rozmrożony szpinak oraz wyciśnięty ząbek czosnku, całość blendujemy na jednolite ciasto naleśnikowe. Dodajemy odrobinę soli. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym.

Serek łączymy z łososiem i ostudzonym porem, dodajemy pieprz i blendujemy. Nasze nadzienie jest już gotowe 🙂

Nadzienie przekładamy na naleśniki, zawijamy i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni, aż nabiorą złocistego wyglądu.

Życzę pysznego dnia 🙂

20150715_170424

20150715_165858