Naleśniki szpinakowe z nadzieniem łososiowo-porowym
Kiedyś, przy okazji pieczenia tarty, odkryłam, że por i łosoś tworzą świetny, kulinarny duet. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać tą wiedzę i usmażyć puszyste naleśniki szpinakowe z filling`iem przygotowanym na bazie właśnie tych dwóch składników. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, dlatego chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ten oryginalny i przepyszny obiad.
Składniki:
- 8 łyżek maki orkiszowej pełnoziarnistej
- Około 3/4 szklanki mleka (ja zawsze dodaję na oko, aż do uzyskania idealnej konsystencji ciasta naleśnikowego)
- 1 jajo
- 5-6 łyżek mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g wędzonego łososia norweskiego
- 150 g serka śmietankowego 0%
- 1 nieduży por
- Olej kokosowy do smażenia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora kroimy na dość cienkie plastry, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 7-10 minut w temperaturze 190 stopni.
Mąkę łączymy z jajem i mlekiem, tak jak w przypadku tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Dodajemy rozmrożony szpinak oraz wyciśnięty ząbek czosnku, całość blendujemy na jednolite ciasto naleśnikowe. Dodajemy odrobinę soli. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym.
Serek łączymy z łososiem i ostudzonym porem, dodajemy pieprz i blendujemy. Nasze nadzienie jest już gotowe 🙂
Nadzienie przekładamy na naleśniki, zawijamy i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni, aż nabiorą złocistego wyglądu.
Życzę pysznego dnia 🙂