Owoce zapiekane pod dietetyczną kruszonką
Wczoraj na deser zrobiłam pyszną kruszonkę z kaszą jaglaną i sezonowymi owocami. Zniknęła dosłownie w 3 sekundy, zatem nie muszę opisywać jak pysznie smakowała. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo choć kruszonka jest pełna słodyczy, to jednocześnie pozostaje dietetyczną alternatywą dla kalorycznych deserów. Możesz ją jeść na śniadanie, deser lub kolację, świetnie sprawdza się w każdych okolicznościach, jest szybka w przygotowaniu i niskokaloryczna 🙂
Składniki:
- Owoce do wyboru (dodałam rabarbar, śliwkę i malinkę) w małej ilości, dosłownie po kilka gram
- 30 g równych płatków zbożowych np. owsianych, jęczmiennych (użyłam eco-mixu 5 zbóż, którego już wcześniej używałam do moich potraw, czyli owsiane, orkiszowe, pszenne, żytnie, jęczmienne)
- Garstkę pestek z dyni i słonecznika
- Kilka rodzynek
- Łyżeczkę otrębów np. owsianych lub pszennych
- Łyżeczkę zarodków pszennych
- Łyżeczkę miodu
- Łyżeczkę oleju kokosowego
- Szczyptę imbiru i/lub cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w ilości wody dwukrotnie większej niż ilość kaszy. Owoce układamy na dnie naczyń ceramicznych do sufletu (o poj. 250 g), posypujemy imbirem i cynamonem. Ugotowaną, ciepłą kaszę układamy na owocach. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na owoce z kaszą. Polewamy miodem. Na wierzch dodajemy odrobinkę olejku kokosowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 22-25 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni.
Jedna porcja to około 150 kcal.
Polecam 🙂