Owsiana tarta ze szparagami

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, potrzebujesz odmiany na talerzu albo chcesz po prostu zjeść coś wyjątkowego, oryginalnego i pysznego, to musisz zrobić tartę ze szparagami (dopóki jeszcze są szparagi !). Moją tartę wykonałam na kruchym cieście, które zagniotłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na farsz wykorzystałam zielone szparagi, ser feta i inne pyszności, które razem smakują doskonale.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 jaja
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 0%
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego (ewentualnie masła)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 opakowania serka feta nisko tłuszczowego
  • Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Mąkę orkiszową przesiewamy, dodajemy 2 jaja, olej kokosowy (lub masło). Solimy. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając 3 łyżki jogurtu (do uzyskania pożądanej konsystencji) i wstawiamy do lodówki na około 15-20 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do naczynia na tartę (wcześniej wyłożonego papierem lub dobrze nasmarowanego masłem). Na ciasto wykładamy szparagi (wcześniej obrane), kawałki szynki i sera feta. W oddzielnym naczyniu miksujemy 2 jajka z 2-3 łyżkami jogurtu,  następnie przelewamy na ciasto. Ciasto pieczemy przez 25-30 min. w temperaturze 190 stopni.

Smacznego 🙂

IMG_20150611_082128