Owsiano-owocowe ciasteczka bez dodatku mąki

Bardzo fajnym sposobem na małego głoda są szybkie w wykonaniu owsiane ciasteczka. Jest to zdrowa alternatywa dla ciastek, które możemy znaleźć na sklepowej półce w supermarkecie. Nie zawierają mąki, a słodycz w nich zawarta pochodzi z owoców i niewielkiej ilości miodu. Te składniki doskonale zastępują cukier w deserach 🙂

Do wykonania tego prostego przepisu wykorzystuję następujące składniki:

  • 2 banany
  • łyżka płynnego miodu
  • niecałe pół szklanki płatków owsianych
  • pokrojone w kostkę suszone owoce ( do wyboru, ja dodaję śliwki, morele, garstkę rodzynek i żurawiny, 3 daktyle)
  • pestki z dyni, słonecznik, opcjonalnie orzeszki pinii lub inne pokrojone drobno orzechy

Możesz dodać to co lubisz, wedle uznania. Czym więcej owoców tym lepiej.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu).

Widelcem rozetrzyj banany, dodaj płatki, pokrojone owoce i ziarna. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formuj niewielkie ciasteczka, a następnie przekładaj na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Każde ciasteczko polej na wierzchu odrobiną miodu. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut aż ciasteczka nabiorą rumianego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.

Polecam ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub szklanką chłodnego mleka. Po ciasteczka sięgaj zawsze kiedy masz ochotę na coś słodkiego 😉

Bon appétit !

Ciastka owsiano-bakaliowe