Owsiane placuszki z jabłkiem i rabarbarem

Dzisiaj na lunch przygotowałam lekkie i dietetyczne placuszki na bazie płatków owsianych. Placuszki zawierają minimalną ilość mąki (dodaję 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej), a zamiast cukru dodałam stevię (możesz zastąpić ją miodem lub syropem z agawy). Jak to placki na słodko, są lekkie, pyszne, i co najważniejsze w wersji light 🙂

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 jajo
  • Stevia (lub miód albo syrop z agawy)
  • 2 jabłka
  • 2 łodyżki rabarbaru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (może być więcej jeśli chcesz)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Płatki zalej wrzątkiem i poczekaj około 10 minut. W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzyj 1 jabłko i 1 łodygę rabarbaru. Kiedy płatki zmiękną, dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz owoców) i zblenduj całość na jednolitą masę. Następnie dodaj starte owoce i delikatnie wymieszaj. Placki smażymy bez dodatku tłuszczu lub w minimalnej ilości oleju roślinnego (polecam kokosowy).

Pozostałą część owoców pokrój w kostkę, podlej odrobiną wody, dosyp troszkę cynamonu i podgrzewaj, aż będą miękkie. Możesz dodać do nich odrobinę miodu.

Placuszki podawaj z prażonym jabłkiem i rabarbarem.

Życzę smacznego 🙂

bbhugu