Pasta z amarantusem i czerwoną soczewicą

Dzisiaj w moim domu zagościła kolejna pyszna pasta, a wszystko dlatego, że poprzednia zniknęła w tempie ekspresowym 🙂 Tym razem zrobiłam prostą pastę z soczewicy z ugotowanymi ziarnami amarantusa, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cebulką. Wszystko doprawiłam oczywiście sporą ilością kurkumy i wędzoną papryką 🙂 Pasta wyszła wyśmienita, znów ekspresowo znika z mojej lodówki !

Składniki:

  • Pół szklanki czerwonej ciecierzycy
  • Pół szklanki surowych ziaren amarantusa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka suszony pomidorów
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • Sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka, słodka papryka, papryka chilli

Przygotowanie:

Amarantus gotujemy w szklance wody pod przykryciem przez około 20 minut, aż zmięknie. Soczewicę gotujemy w oddzielnym garnku (dosłownie kilka minut od momentu zagotowania), odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulkę i czosnek podsmażamy w odrobinie oleju kokosowego, dodajemy wszystkie przyprawy, następnie wraz z odcedzonym amarantusem przekładamy ją do soczewicy. Pokrojone pomidory dodajemy do reszty składników. Całość blendujemy dodają powoli olej ryżowy. Gotowe! Satysfakcja gwarantowana 🙂

Wszystkim życzę smacznego !

20150610_143818