Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Kolejny już raz zrobiłam pyszną i bardzo zdrową pastę na kanapki. Tym razem wybrałam ciecierzycę i suszone pomidory do przygotowania tego smacznego dodatku do kanapek. Bardzo aromatyczna i apetyczna pasta świetnie pasuje do serów, warzyw, a nawet wędlin, kanapki z taką pastą są naprawdę wyjątkowo smakowite. Pasta przygotowana samodzielnie w domu jest na pewno o niebo lepsza od past, które możesz zakupić w sklepie 🙂 Zasada „wiem, co jem” u mnie jest zawsze na czasie, a u Ciebie? 🙂
Składniki:
- Półtorej szklanki ciecierzycy
- 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju i ziół
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju ryżowego)
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli (suszona)
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy około 1- 1, 5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu studzimy, dodajemy drobno posiekane pomidory i czosnek i całość blendujemy na jednolitą masę powoli dodając oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z ciemnym pieczywem. Ja polecam chleb czyste ziarno, czyli pieczywo bez dodatku mąki.
Życzę wszystkim smacznego ! 🙂