Pesto z jarmużu i rukoli

Czas na obiad, a skoro jarmuż tak wspaniale sprawdza się w mojej kuchni, chętnie podzielę się moim przepisem na pesto z jarmużu i rukoli. Danie jest proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu, należy zatem do tych najłatwiejszych. Makaron z pesto smakuje wyśmienicie, jest sycące i świetnie sprawdza się jako danie obiadowe.

Składniki:

  • Liście z 2 dużych gałązek jarmużu
  • 2 szklanki liści rukoli
  • 1-2 duże ząbki czosnku (wedle upodobania)
  • Pół niewielkiej cebuli lekko zeszklonej na patelni
  • Około pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka otartego parmezanu (weganie zamiast parmezanu mogą dodać więcej płatków    migdałowych)
  • 20 g lekko uprażonych płatków migdałowych
  • 1-2 łyżeczki siemienia lnianego
  • Pieprz i sól do smaku
  • Makaron (ja używam razowego ze 100% pszenicy durum)

Przygotowanie:

Jarmuż i rukolę opłukujemy, odrywamy liście od twardych łodyżek i rozdrabniamy. Do liści dodajemy wszystkie składniki w proporcji podanej powyżej i miksujemy na pastę pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, to można dodać odrobinę oliwy lub zimnej wody. Całość mieszamy z makaronem razowym. Posypujemy odrobiną parmezanu i płatkami migdałowymi.

Uwaga! Jeśli w swojej diecie nie stosujesz makaronu, możesz zastąpić go ugotowaną soczewicą. Gwarantuję, że danie będzie smakowało idealnie również w tej wersji 😉

Pamiętaj!, że pesto świetnie sprawdza się na kanapkach 😉

SMACZNEGO! 🙂

pesto2222

Wersja z soczewicą, oczywiście przepyszna:

soczewica