Pesto z jarmużu i rukoli
Czas na obiad, a skoro jarmuż tak wspaniale sprawdza się w mojej kuchni, chętnie podzielę się moim przepisem na pesto z jarmużu i rukoli. Danie jest proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu, należy zatem do tych najłatwiejszych. Makaron z pesto smakuje wyśmienicie, jest sycące i świetnie sprawdza się jako danie obiadowe.
Składniki:
- Liście z 2 dużych gałązek jarmużu
- 2 szklanki liści rukoli
- 1-2 duże ząbki czosnku (wedle upodobania)
- Pół niewielkiej cebuli lekko zeszklonej na patelni
- Około pół szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka otartego parmezanu (weganie zamiast parmezanu mogą dodać więcej płatków migdałowych)
- 20 g lekko uprażonych płatków migdałowych
- 1-2 łyżeczki siemienia lnianego
- Pieprz i sól do smaku
- Makaron (ja używam razowego ze 100% pszenicy durum)
Przygotowanie:
Jarmuż i rukolę opłukujemy, odrywamy liście od twardych łodyżek i rozdrabniamy. Do liści dodajemy wszystkie składniki w proporcji podanej powyżej i miksujemy na pastę pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, to można dodać odrobinę oliwy lub zimnej wody. Całość mieszamy z makaronem razowym. Posypujemy odrobiną parmezanu i płatkami migdałowymi.
Uwaga! Jeśli w swojej diecie nie stosujesz makaronu, możesz zastąpić go ugotowaną soczewicą. Gwarantuję, że danie będzie smakowało idealnie również w tej wersji 😉
Pamiętaj!, że pesto świetnie sprawdza się na kanapkach 😉
SMACZNEGO! 🙂
Wersja z soczewicą, oczywiście przepyszna: