Pełnoziarniste pizzerinki żytnie
Tym razem przedstawiam propozycję dla wielbicieli pizzy. Proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki żytnie w wersji mięsnej oraz dla vegatarian 🙂 Przygotowanie jest banalnie proste, wykonanie zajmuje niewiele czasu, za to efekty są po prostu zniewalające:) Poniżej przedstawiam szczegółową listę zakupów niezbędnych do wykonania tego przepisu.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- Około 160 g jogurtu naturalnego light (do wyrobienia ciasta, ilość podaje w przybliżeniu, bo zużycie zależy od wilgotności mąki)
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 1 kulka serka mozzarella light
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Kilka plasterków szynki prosciutto (lub serrano)
- 2 łyżki płynnego miodu (ja użyłam akacjowo – pomarańczowego, może być inny)
- 1 niewielki por
- Kilka listków świeżej bazylii
- Odrobina oliwy z oliwek
- Pieprz, sól, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mąkę przesiewam przez sito, stopniowo dodaję jogurt, szczyptę soli oraz ziół prowansalskich i wyrabiam ciasto na placki. Ugniecione ciasto zawijam w ściereczkę bawełnianą i odstawiam na 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielę ciasto na kilka równych części (u mnie 5) i wałkuję je na cienkie, podłużne placki (jak na poniższym zdjęciu). Czym cieńsze placuszki, tym ciasto będzie smaczniejsze.
Placki smażę na suchej patelni, po 2 minuty z każdej strony. Gotowe!
Pomidorki podgrzewam na suchej patelni przez kilka minut, następnie polewam je 1-2 łyżkami miodu i smażę jeszcze kilka minut, aż się nieco zarumienią (niektóre pięknie popękają).
Na jeden placek dodaję: mascarpone, szynkę prosciutto, świeżą bazylię, sól, pieprz, kilka kropli dobrej oliwy z oliwek.
Na drugą pizzerinkę układam: kawałki mozzarelli (które odrywam, a nie kroję, wtedy są smaczniejsze), pomidorki w miodzie, cienko pokrojonego pora, sól i pieprz.
Obiad jest już gotowy:)
Życzę miłego i spokojnego piąteczku 😀