Pełnoziarniste pizzerinki żytnie

Tym razem przedstawiam propozycję dla wielbicieli pizzy. Proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki żytnie w wersji mięsnej oraz dla vegatarian 🙂 Przygotowanie jest banalnie proste, wykonanie zajmuje niewiele czasu, za to efekty są po prostu zniewalające:) Poniżej przedstawiam szczegółową listę zakupów niezbędnych do wykonania tego przepisu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • Około 160 g jogurtu naturalnego light (do wyrobienia ciasta, ilość podaje w przybliżeniu, bo zużycie zależy od wilgotności mąki)
  • 1/2 opakowania serka mascarpone
  • 1 kulka serka mozzarella light
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Kilka plasterków szynki prosciutto (lub serrano)
  • 2 łyżki płynnego miodu (ja użyłam akacjowo – pomarańczowego, może być inny)
  • 1 niewielki por
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Mąkę przesiewam przez sito, stopniowo dodaję jogurt, szczyptę soli oraz ziół prowansalskich i wyrabiam ciasto na placki. Ugniecione ciasto zawijam w ściereczkę bawełnianą i odstawiam na 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielę ciasto na kilka równych części (u mnie 5) i wałkuję je na cienkie, podłużne placki (jak na poniższym zdjęciu). Czym cieńsze placuszki, tym ciasto będzie smaczniejsze.

20150720_165025

Placki smażę na suchej patelni, po 2 minuty z każdej strony. Gotowe!

Pomidorki podgrzewam na suchej patelni przez kilka minut, następnie polewam je 1-2 łyżkami miodu i smażę jeszcze kilka minut, aż się nieco zarumienią (niektóre pięknie popękają).

Na jeden placek dodaję: mascarpone, szynkę prosciutto, świeżą bazylię, sól, pieprz, kilka kropli dobrej oliwy z oliwek.

Na drugą pizzerinkę układam: kawałki mozzarelli (które odrywam, a nie kroję, wtedy są smaczniejsze), pomidorki w miodzie, cienko pokrojonego pora, sól i pieprz.

Obiad jest już gotowy:)

Życzę miłego i spokojnego piąteczku 😀

20150720_172427

20150720_172432

20150720_172620