Puszyste lody kawowe w wersji light

Jest upalnie, pogoda, choć przyjemnie słoneczna, nie sprzyja aktywności, ciężko jest się skupić i pracować. Znalazłam na to rozwiązanie i zrobiłam bardzo dietetyczne lody kawowe, które świetnie sprawdzają się w tak upalne dni. Lody nas orzeźwią, a kawa pobudzi do działania i sprawi, że poczujemy przypływ pozytywnej energii. Ten deser nie zawiera cukru ani mleka, jest maksymalnie odchudzoną wersją tradycyjnych, kremowych lodów 🙂 Moje lody są niezwykle lekkie i puszyste, w sam raz na gorące, letnie popołudnie.

Składniki:

  • 180 ml jogurtu naturalnego 0%
  • Białka z 4 dużych jaj
  • Około 3/4 łyżeczki stevii (lub 1-2 łyżeczki ksylitolu lub wedle uznania)
  • 1 shot kawy espresso (50 ml)
  • Ziarna z 1 laski wanilii lub odrobina aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę wraz ze stevią. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z kawą. Następnie łyżka po łyżce dodajemy jogurt z kawą do białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika na żywność i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Jeśli zależy Ci, żeby w lodach nie było maleńkich drobinek wody, należy co jakiś czas lody wymieszać w trakcie ich zamrażania. Ja mieszałam lody mniej więcej co godzinę 🙂

Polecam!

20150706_152836