Roladki drobiowe z zielonymi szparagami i fetą

Jeśli masz ochotę zjeść coś bardzo lekkiego, a zarazem pożywnego i zdrowego, to szczerze polecam wypróbować pieczone roladki ze szparagami. Szparagi stają się coraz bardziej popularne w Polsce, i dobrze (!), bo są niezwykle zdrowe (mają wiele właściwości odżywczych i witamin) i dietetyczne, a ich smak jest po prostu zniewalający. Ponieważ sezon powolutku się kończy, postanowiłam zakupić kilka pęczków i przygotować moje ulubione potrawy ze szparagami w roli głównej 🙂

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kg piersi z indyka
  • Pół kostki sera feta
  • 1-2 bataty
  • Odrobina masła
  • Pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • Batat (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy. Zielona odmiana nie wymaga obierania. W celu pozbycia się zdrewniałych końcówek, polecam delikatnie wygiąć szparaga. W ten prosty sposób twarda, niejadalna końcówka sama się odłamie w odpowiednim miejscu (zazwyczaj jest to około 1/3 rośliny).

Mięso przygotowujemy na średniej grubości kotlety (ubijamy tłuczkiem podobnie jak na schabowe). Na środek każdego „kotleta” kładziemy kawałek szparaga i pokrojone kosteczki serka feta. Zawijamy w roladki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane roladki pieczemy w naczyniu żaroodpornym  w temp.180 stopni przez mniej więcej 30-40 minut, aż mięso się upiecze.

Pozostałe szparagi usmaż w niewielkiej ilości masła (tak masła, w końcu czasami można, bo 1 łyżeczka to około 36 kcal). Szparagi należy smażyć zaledwie około 5-6 minut. Smażone smakują wyśmienicie 🙂

Ja swoje danie wzbogaciłam batatem. Jest to świetne warzywo, nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie jest dietetyczny i zarazem bardzo sycący. Jeden batat to około 86 kcal. Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie, w ten sam sposób jak zwykłe ziemniaki. Ja mojego obrałam i pokroiłam na cieńsze plastry, takie jak na zdjęciu. Gotowałam dokładnie 13 minut, od czasu do czasu sprawdzając jego miękkość.

Polecam! 🙂

20150528_184111