Sałatka z bobem, kalarepką i mozarellą

Dzisiaj na lunch zaserwuję przepyszną sałatkę z bobem w roli głównej. Bardzo lubię bób, ale ostatnio zauważyłam, że jedzenie samego bobu najzwyczajniej w świecie mi się znudziło (choć kiedyś namiętnie go jadłam w dużych ilościach), dlatego postanowiłam wkomponować go w zieloną sałatkę i stworzyć coś nowego i zarazem smacznego 🙂 Bób jest bardzo zdrowy, zawiera ogromną ilość potasu, witaminy z grupy A, B i D, wapń, magnez i białko, z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie. Gotowany bób zawiera całkiem sporo kalorii (około 117 kcal w 100 g), ale w niewielkich ilościach na pewno nas nie utuczy. Jedzenie od czasu do czasu bobu na pewno wyjdzie nam na zdrowie 🙂

Składniki:

  • 150- 200 g ugotowanego bobu
  • Odrobina posiekanego kopru
  • Kilka liści sałaty (użyłam miksu sałat, tzw. sałaty bratysławskiej)
  • 1 kalarepka
  • 1 opakowanie mozarelli light
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty startego parmezanu
  • Przyprawy (pieprz, sól himalajska różowa, bazylia, koperek i majeranek)

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie z koprem , aż będzie wystarczająco miękki (uważaj, żeby go nie przegotować, bo będzie za miękki i nie nada się do sałatki) i obieramy ze skórki. Mi gotowanie zajęło około 15 minut.

Sałatę przekładamy do salaterki, dodajemy bób, pokrojone w kostkę kalarepkę, pomidora oraz mozarellę. Całość doprawiamy do smaku.

Oliwę przelewamy do szklanki, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie polewamy nią sałatkę. Całość posypujemy odrobina parmezanu.

Smacznego i soczyście zielonego dnia  życzę 🙂

2