Sałatka z bobem, kalarepką i mozarellą
Dzisiaj na lunch zaserwuję przepyszną sałatkę z bobem w roli głównej. Bardzo lubię bób, ale ostatnio zauważyłam, że jedzenie samego bobu najzwyczajniej w świecie mi się znudziło (choć kiedyś namiętnie go jadłam w dużych ilościach), dlatego postanowiłam wkomponować go w zieloną sałatkę i stworzyć coś nowego i zarazem smacznego 🙂 Bób jest bardzo zdrowy, zawiera ogromną ilość potasu, witaminy z grupy A, B i D, wapń, magnez i białko, z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie. Gotowany bób zawiera całkiem sporo kalorii (około 117 kcal w 100 g), ale w niewielkich ilościach na pewno nas nie utuczy. Jedzenie od czasu do czasu bobu na pewno wyjdzie nam na zdrowie 🙂
Składniki:
- 150- 200 g ugotowanego bobu
- Odrobina posiekanego kopru
- Kilka liści sałaty (użyłam miksu sałat, tzw. sałaty bratysławskiej)
- 1 kalarepka
- 1 opakowanie mozarelli light
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty startego parmezanu
- Przyprawy (pieprz, sól himalajska różowa, bazylia, koperek i majeranek)
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie z koprem , aż będzie wystarczająco miękki (uważaj, żeby go nie przegotować, bo będzie za miękki i nie nada się do sałatki) i obieramy ze skórki. Mi gotowanie zajęło około 15 minut.
Sałatę przekładamy do salaterki, dodajemy bób, pokrojone w kostkę kalarepkę, pomidora oraz mozarellę. Całość doprawiamy do smaku.
Oliwę przelewamy do szklanki, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie polewamy nią sałatkę. Całość posypujemy odrobina parmezanu.
Smacznego i soczyście zielonego dnia życzę 🙂