Serniczek migdałowy w sosie malinowym
W letnie, deszczowe dni często sięgam w kuchni po sprawdzone przepisy na słodkości. Sezon malinowy w pełni, dlatego pomyślałam, że fajnie byłoby zjeść lekki sernik polany ciepłym syropem ze swojskich malin, świeżo zerwanych w ogrodzie moich teściów 🙂
Serniczek jest dietetyczny, lekki i bardzo delikatny. Do wykonania ciasta użyłam beztłuszczowego serka twarogowego,a cukier zastąpiłam syropem korobowym, dodałam jeszcze troszkę mąki migdałowej i świeżą wanilię w laskach.
Przygotowanie (porcja dla 2 osób):
- 200 g serka twarogowego 0%
- 1 jajo
- 30 g mąki migdałowej
- 2 łyżki syropu korobowego (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
- Świeża wanilia (z 1 laski)
- Szczypta kardamonu
- Skóra otarta z połowy pomarańczy i cytryny
- 3 kropelki aromatu waniliowego
- 150 g malin (do wykonania syropu)
Sposób przygotowania:
Jajko roztrzepać, dodać do niego mąkę migdałową, twarożek, syrop i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do naczynia żaroodpornego (użyłam naczynia o wymiarach 15 cm x 15 cm) i piec w 180 stopniach przez 35-40 min.
Maliny przekładamy do rondela i podgrzewamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy puszczą już sok gotujemy około 5-10 minut. Po tym czasie należy maliny należy przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać gładki sok. Następnie ponownie przelać sok do rondelka i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż zgęstnieje.
Życzę smacznego 🙂