Serniczek migdałowy w sosie malinowym

W letnie, deszczowe dni często sięgam w kuchni po sprawdzone przepisy na słodkości. Sezon malinowy w pełni, dlatego pomyślałam, że fajnie byłoby zjeść lekki sernik polany ciepłym syropem ze swojskich malin, świeżo zerwanych w ogrodzie moich teściów 🙂

Serniczek jest dietetyczny, lekki i bardzo delikatny. Do wykonania ciasta użyłam beztłuszczowego serka twarogowego,a cukier zastąpiłam syropem korobowym, dodałam jeszcze troszkę mąki migdałowej i świeżą wanilię w laskach.

Przygotowanie (porcja dla 2 osób):

  • 200 g serka twarogowego 0%
  • 1 jajo
  • 30 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki syropu korobowego (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
  • Świeża wanilia (z 1 laski)
  • Szczypta kardamonu
  • Skóra otarta z połowy pomarańczy i cytryny
  • 3 kropelki aromatu waniliowego
  • 150 g malin (do wykonania syropu)

Sposób przygotowania:

Jajko roztrzepać, dodać do niego mąkę migdałową, twarożek, syrop i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do naczynia żaroodpornego (użyłam naczynia o wymiarach 15 cm x 15 cm) i piec w 180 stopniach przez 35-40 min.

Maliny przekładamy do rondela i podgrzewamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy puszczą już sok gotujemy około 5-10 minut. Po tym czasie należy maliny należy przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać gładki sok. Następnie ponownie przelać sok do rondelka i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż zgęstnieje.

Życzę smacznego 🙂

20150713_135940

 

20150713_145509

20150713_145549