Zapiekanka z dorsza, czyli ryba inaczej

Już dawno w moim domowym jadłospisie nie gościła ryba, a przecież jest taka wartościowa i smaczna. Dlatego na dzisiejszy weekendowy obiad wybrałam dorsza i halibuta i zapiekłam obie ryby pod ziemniaczaną chmurką w lekkim serowo-warzywnym sosie. Wyszło znakomicie 🙂 Pieczona ryba to według mnie fajne danie i świetny wybór na letnie,  tak bardzo gorące popołudnie 🙂

Składniki:

  • 500 g polędwicy z dorsza (świeżej)
  • 200 g fileta z halibuta (świeżego)
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 220 g jogurtu greckiego light
  • 1 garść startego sera żółtego (cheddar lub inny twardy ser)
  • 3 garści surowego szpinaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół pęczka pietruszki
  • Sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i rozdrabniamy, np. widelcem.

Cebulę i marchew kroimy na kostkę, przekładamy do rondelka i dusimy około 12 minut w 1 łyżce oliwy. Po tym czasie dodajemy jogurt i jeszcze chwilę dusimy. Następnie dodajemy garść startego sera i gotujemy aż sos nabierze gęstości. Doprawiamy do smaku.

Szpinak gotujemy na parze około 5-7 minut, aż zmięknie i 2-3 krotnie zmniejszy swoją objętość. Po zagotowaniu należy odcisnąć go z nadmiaru wody.

Ryby kroimy w kostkę i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na rybę wykładamy szpinak i całość polewamy naszym sosem serowo-jogurtowym. Posypujemy pokrojoną pietruszką. Na koniec dodajemy ziemniaki. Zapiekankę można polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem.

Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smakowitego weekendowania ! 🙂

20150718_14333820150718_14355020150718_14371620150718_153634

20150718_153849