Zupa krem „zielony groszek”

Dzisiaj znów odczuwam nieodpartą ochotę na zupę typu krem, bo chyba bardzo tęskni mi się za ciepłą wiosną i słońcem. Chciałabym przywołać taką prawdziwą wiosnę, dlatego dzisiaj proponuję cudowną zupę z zielonego groszku. Słodziutka i soczyście zielona potrawa to świetny pomysł, nawet na pochmurny i chłodny weekend. Czy można chcieć czegoś więcej? 😀

Składniki:

  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek kalafiora
  • 1 ziemniak
  • 3-4 brukselki
  • Nieduża cebula
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 400 g groszku zielonego (mrożony, sezon na świeży groszek jest dopiero w czerwcu)
  • Pestki z dyni
  • Grzanki
  • Sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

Zupę robi się niezwykle łatwo i szybko. Obrane i pokrojone warzywa przekładam do garnka, następnie zalewam je wodą (woda powinna jedynie lekko przykrywać warzywa). Całość zagotowuję, następnie gotuję około 20 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody. Ugotowane warzywa odstawiam do przestygnięcia. Na koniec zupę rozcieram blenderem. Przyprawiony krem podaję z grzankami i i dynią.

Spróbuj, pychotka! 🙂

Zupa krem "zielony groszek"
Zupa krem „zielony groszek”