Zupa krem z pora i cukinii

Wczoraj na lekki obiad przygotowałam zupę typu krem z cukinii i pora na bazie zdrowego, domowego rosołku (w mojej kuchni unikam wszelkich sztucznych kostek rosołowych i przypraw typu vegeta itp.). Zupa wyszła przepyszna, aromatyczna i niezwykle pożywna. Możesz ją jeść podgrzewaną, jak również na zimno, bo w obu wersjach smakuje bardzo dobrze. Polecam wszystkim fanom zielonych warzyw i kremowych przepisów 🙂

Składniki:

  • 2 większe cukinie
  • 1 nieduży por
  • 1 niewielka cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 pietruszki z rosołu
  • Sól, pieprz, odrobinka oliwy i jogurtu naturalnego 0%
  • Domowy rosół ( do którego użyłam 3 marchewki, 3 pietruszki, pół selera, kawałek pora, natka pietruszki, 1 średnia pierś z kury, sól i pieprz)
  • Garsć grzanek albo 2 paluszki chlebowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rosół

Do garnka wlewam około 1,5 l, wkładam pierś i warzywa. Gotuję około godziny. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Zupa krem

Pora kroję i przelewam wrzątkiem. Cebulę i czosnek kroję w kostkę i podgrzewam w oddzielnym garnku w minimalnej ilości oliwy, aż nabiorą lekko rumianego kolorytu (około 5 minut). Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i pora, całość podgrzewam na małym ogniu przez kilka minut, aż cukinia przejdzie aromatem cebuli i czosnku. Następnie dodaję rosół ( w ilości 1:1 z cukinią) i 2 gotowane pietruszki. Gotuję jeszcze mniej więcej 15-20 minut, aż cukinia zmięknie. Odstawiam z ognia do wystudzenia. Kiedy zupa przestygnie, miksuję ją blenderem. Podaję z odrobiną jogurtu naturalnego, solą i pieprzem. Możesz dodać grzanki albo skosztować zupy z paluszkami chlebowymi.

Udanego gotowania i smacznego, oczywiście 🙂

IMG_20150515_084153