Zupa krem ze świeżych warzyw i czerwonej soczewicy
Zwykle wczesną wiosną mam ogromną chrapkę na świeże warzywka i owoce. Kiedy robi się ciepło często rezygnuję z ciężkich, mięsnych potraw na rzecz czegoś lekkiego i warzywnego. Do takich potraw zaliczam zupy typu krem, które na wiosnę gotuję na wywarze z samych warzyw. Dziś proponuję Wam pyszną zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy. Dla mnie strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- 3 młode marchewki
- 1/2 selera
- 2 nieduże pietruszki
- Por
- Kawałek kalafiora i brokuła
- 1/2 szklanki świeżego groszku w strączkach
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 4-5 łyżek soczewicy, ja wybrałam czerwoną
- Przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie)
Przygotowanie:
Zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj obrane i pokrojone świeże warzywa. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki. Po około 5 minutach dodaj soczewicę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 30 min. aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie blenderem zetrzyj na jednolity i gładki krem. Podawaj przyprawione i przystrojone pietruszką.
SMACZNEGO!