Zupa krem ze świeżych warzyw i czerwonej soczewicy

Zwykle wczesną wiosną mam ogromną chrapkę na świeże warzywka i owoce. Kiedy robi się ciepło często rezygnuję z ciężkich, mięsnych potraw na rzecz czegoś lekkiego i warzywnego. Do takich potraw zaliczam zupy typu krem, które na wiosnę gotuję na wywarze z samych warzyw. Dziś proponuję Wam pyszną zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy. Dla mnie strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • 3 młode marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 nieduże pietruszki
  • Por
  • Kawałek kalafiora i brokuła
  • 1/2 szklanki świeżego groszku w strączkach
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 4-5 łyżek soczewicy, ja wybrałam czerwoną
  • Przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie)

Przygotowanie:

Zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj obrane i pokrojone świeże warzywa. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki. Po około 5 minutach dodaj soczewicę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 30 min. aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie blenderem zetrzyj na jednolity i gładki krem. Podawaj przyprawione i przystrojone pietruszką.

SMACZNEGO!

Zupa 2ZUPA